Inspirująca kuchniaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 2, liczba wizyt: 7900 |
Nadesłane przez: Makaronka dnia 10-12-2019 13:39
Grudzień to czas, kiedy zaczynamy wyczekiwać już Świąt i chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja i rozgrzewa niż gorąca herbata i popołudniowe pieczenie ciasteczek? Mikołajkowe, adwentowe, jako ozdoba na choinkę, na prezent lub na przedświąteczne spotkania w gronie bliskich. Jest tyle powodów, by wykorzystać ten miesiąc na słodkie kulinarne eksperymenty! Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.
Jak wyczarować wyjątkowy nastrój
Korzenny zapach wypieków unoszący się od progu domu, wspólne dekorowanie ciasteczek i słuchanie świątecznych piosenek - są chwile, które potrafią stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Nieważne, czy w wykrawaniu ciasta pomaga ci mama, dzieci czy najlepsza przyjaciółka – ważne, że spędzacie czas razem. A czy jest coś pyszniejszego niż własnoręcznie robione ciasteczka wzięte na drugi dzień do pracy, czy zapakowane dzieciom do szkoły?
To również okazja, by poćwiczyć swoje kulinarne talenty: wypróbować kilka przepisów, zmieniać i dodawać składniki tak, by stworzyć niepowtarzalne ciasteczkowe dzieło. Z tych eksperymentów na pewno będą zadowoleni najmłodsi domownicy, którzy z chęcią będą tworzyć swoje własne, kreatywne formy. I my dajmy się ponieść świątecznej fantazji.
Prezent od serca
Przedświąteczne wypieki to idealny sposób na obdarowanie bliskich. Nie musimy z tym czekać do Świąt! Obwiązane wstążeczką ciasteczka możemy podarować przyjaciółce na Mikołajki, a zapakowane w pudełeczko z pewnością ucieszą dziadków, tym bardziej jeśli będą udekorowane przez wnuków. Warto się skusić również na większe ciasteczko i upiec np. tartę. Przyniesiona do pracy na pewno ucieszy i poprawi humor nawet w poniedziałek!
Mąka to podstawa
Podstawą każdego wypieku jest mąka. Warto zwrócić na nią szczególną uwagę, ponieważ to ona odpowiada za konsystencję ciasta i powinniśmy dopasować ją do rodzaju wypieku. Mąki Puszyste Lubelli: uniwersalna lub tortowa, sprawdzą się do wszystkich ciast i ciasteczek. Natomiast jeśli zależy nam na kruchości ciasta, warto sięgnąć po krupczatkę. Dla szukających innowacji nada się natomiast mąka Lubella Pełne Ziarno 3 zboża.
Dla chcących zbudować świąteczną atmosferę, mamy pyszne inspiracje na ciasteczka. Te małe…i duże.
TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Składniki na formę o średnicy 24 cm:
Tarta:
- 280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany
- szczypta soli
Krem piernikowy:
- 2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno
- słoik powideł śliwkowych Łowicz
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatki:
- cukrowe gwiazdki
- świeża żurawina do dekoracji
Wykonanie:
Tarta:
Krem piernikowy:
KORZENNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ
Składniki:
- 160 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella
- 180 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 60 g kakao DecoMorreno
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- 1/3 szklanki świeżej żurawiny
Wykonanie:
Nadesłane przez: Makaronka dnia 26-11-2019 10:58
Kilka minut – tyle wystarczy, żeby przygotować pyszne śniadanie, które eksperci zgodnie uważają za najważniejszy posiłek dnia. Nie ma co szukać wymówek! Lepiej poszukać prostych i pożywnych przepisów. Zbożowy rogalik albo owsianka z dżemem Łowicz 100% z owoców da nam 100% satysfakcji i nastroi pozytywnie na cały dzień!
Wszyscy kochamy proste śniadania, które nie dosyć, że są pyszne, to jeszcze nie trzeba wiele czasu, by je przygotować. Czy można zacząć dzień lepiej niż od naleśników lub rogalików? Podane z dżemem Łowicz 100% z owoców, będą smakować całej rodzinie!
Mało wysiłku, dużo satysfakcji
Przygotowanie prostego śniadania nie wymaga dużo wysiłku, za to jego zjedzenie daje 100% satysfakcji. Eksperci podpowiadają, że śniadanie powinno się zjeść jeszcze przed wyjściem z domu. W końcu to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie zasłaniajmy się więc brakiem czasu i pośpiechem. To tylko wymówka, bo przygotowanie prostego, pysznego śniadania może zająć nie więcej niż kilka minut. Część składników możemy przecież przygotować poprzedniego dnia, np. naleśniki. Rano wystarczy, że dodamy do nich dżem Łowicz 100% z owoców. Pyszne, proste i szybkie śniadanie gotowe!
Croissant, owsianka, a może naleśniki…?
Pomysłów na pyszne i proste śniadania z dżemami Łowicz 100% z owoców nie ma końca. Każdy znajdzie coś dla siebie! Masz ochotę na efektownego „przekładańca” z dżemem, jogurtem naturalnym i granolą? A może wolisz opcję wytrawną – pieczony camembert przełamany nutą dżemu z czarnej porzeczki? A może jednak pożywna owsianka z aromatycznym dżemem wiśniowym? Możesz też postawić na klasykę – wyśmienite naleśniki z dżemem truskawkowym, mascarpone i cynamonem. Jest też opcja dla bardzo zabieganych, czyli cieplutki croissant posmarowany ulubionym dżemem Łowicz. Niezależnie od tego, co wybierzesz – to będzie śniadanie tak dobre, że Łooo!
Prosty skład, lubiane owoce
Z dżemami Łowicz 100% z owoców śniadania są podwójnie proste – w przygotowaniu i w składzie! Dżemy 100% z owoców Łowicz sporządzono bowiem ze 100g owoców na 100g produktu. Takie owocowe śniadanie to samo najlepsze! Dżemy Łowicz 100% z owoców dostępne są w pięciu smakach: truskawka, czarna porzeczka, wiśnia, malina i brzoskwinia. Który z nich wybierzesz na śniadanie?
PYSZNE PRZEPISY NA ŚNIADANIA NA 100%
NALEŚNIKI CYNAMONOWE Z MASCARPONE I DŻEMEM ŁOWICZ 100% Z OWOCÓW - MALINA (10 SZTUK)
Składniki:
Dżem Łowicz 100% z owoców Malina
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
250 g serka mascarpone
200 ml kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
cynamon
świeże owoce do dekoracji
Wykonanie:
Zmiksuj składniki na ciasto.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni (średnica ok. 24-26 cm).
Ubij śmietankę z cukrem, pod koniec ubijania dodaj mascarpone.
Na spód naleśników wyłóż cienką warstwę śmietanowego kremu, kolejno porcję dżemu i zwiń w rulon.
DŻEMOWO-JOGURTOWY PRZEKŁADANIEC Z GRANOLĄ I DŻEMEM ŁOWICZ 100% Z OWOCÓW - TRUSKAWKA
Składniki:
Dżem Łowicz 100% z owoców Truskawka – 2 czubate łyżki
1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki granoli
Wykonanie:
Połowę jogurtu wymieszaj z 2 łyżkami dżemu i napełnij dno szklanki.
Kolejno przełóż pozostały jogurt, a wierzch uzupełnij granolą.
Zależnie od preferencji możesz dołożyć kolejne warstwy.